Guider

Måla golv

Hos oss på Gebenna hittar du endast högkvalitativa golvfärger! Vi för både Betong- och Golvfärg från Primacol samt norska Gjøcos Golv 40. Båda produkterna är lämpliga att användas oavsett om du har till exempel betong-, cement-, eller trägolv. Golv 40 från Gjøco kan dessutom brytas i vilken kulör eller nyans som helst!

Du målar enkelt ditt betonggolv, ditt cementgolv eller dina klinkers själv med en bra oljebaserad golvfärg, eller en bra vattenbaserad akrylfärg, med PU-förstärkning. På så sätt kan du ganska enkelt och billigt skaffa dig ett golv som ser ut som nytt. Oavsett om du ska måla betonggolv, cementgolv, stengolv eller klinker kan vi på Gebenna hjälpa dig med det! Behöver garaget, verkstaden eller ditt gamla stengolv en ordentlig omgång uppfräschning? Med vår betong- och golvfärg från Primacol fräschar du enkelt upp dina gamla slitna golv utan att du behöver tömma plånboken på kuppen. Den högkvalitativa betong- och golvfärgen har en extremt hög motståndskraft mot slitage och tvätt. Den slutliga ytan är mycket tålig och tål frekvent tvättning.

Vilka förberedelser behövs innan man börjar måla golv?

Innan du målar ditt golv är det viktigt att golvet är helt rent från fett, smuts och ojämnheter. Tvätta det först med vanligt grundrengöringsmedel och sedan med en lösning av vatten tillsatt 10% ättiksyra. Efter att ha tvättat golvet noggrant, slipa det lätt så att färgen kan fästa ordentligt. På obehandlade betonggolv och cementgolv slipas eventuella ojämnheter och lösa rester bort. Efter slipning ska golvet dammsugas noggrant.

När du ska måla ditt golv, oavsett om det är betonggolv, klinkergolv eller cementgolv, rekommenderar vi att du använder en bred pensel för kanter och hörn samt en bra roller med teleskopskaft för de stora ytorna.

Första gången du målar, späd färgen med vatten 3:1 (1 liter vatten till 3 liter färg). Detta primar golvet och förbättrar färgens genomträngningskapacitet mot ytan samt ökar m vidhäftningen av ytan.

Noterat att om golvet är helt nytt måste det först grundas med vår dammavvisande impregnering.  

Du måste börja med att måla en liten bit av kanten och sedan kan du rulla efter med din roller för att undvika synliga ränder och penseldrag. Det är viktigt att du mättar rullen med tillräckligt mycket färg så att färgen kan flyta ihop fint och för att undvika synliga övergångar. Tänk på att fördela färgen med mjuka rörelser så att du undviker att det bildas luftbubblor.

Efter ca. tre timmar, efter det första lagret, har färgen torkat tillräckligt för att du ska börja applicera det andra lagret golvfärg. Det är viktigt att golvet är jämnt och slätt innan du målar det igen. Om det finns synliga ojämnheter i golvet rekommenderar vi att du slipar golvet lätt; var dock noga med att ta bort eventuellt slipdamm efteråt.

När man målar det andra skiktet är det inte nödvändigt att späda ut färgen. Efter 48 timmar vid 20 grader har färgen härdat och du kan använda golvet som vanligt. Fullhärdad och hårdhet i ytan och optimal skiktbeständighet uppnås efter ca. 3 veckor.

Måla dina trägolv

Det finns både fördelar och nackdelar med att måla sina trägolv. En nackdel kan vara att det blir lite svårare och tidskrävande att återställa golvet till original igen om man nu skulle efter ett par år ångra den färg man valt. MEN, som tur är, så är fördelarna med att måla sitt trägolv fler: 

 1. Du kan ge ett gammalt och slitet trägolv ett helt nytt och friskt utseende igen, vilket kommer lyfta helhetsintrycket i rummet. 
 2. Med en ljusare färg kommer rummet att kännas större, medan det med en mörkare kulör får rummet att kännas lite mindre. Valet av färg och kulör är ett viktig detalj som ska noga funderas över – vilken känsla vill du förmedla, hur ser den övriga inredningen ut, hur är ljuset i rummet osv. 
 3. Genom att våga mer färg, dvs. andra kulörer än de klassiska vita, svarta, gråa, naturliga träfärgerna, så kan du verkligen släppa loss kreativiteten. Det finns många exempel där man valt en helt kontrasterande kulör som blått, rött, rosa – just för att det ska kännas att ens personlighet riktigt lyser igenom. Det är endast fantasin som sätter gränserna och det viktigaste av allt: det finns inget rätt eller fel!
 4. Du slipper processen med att slipa för mycket på golvet, då färger maskerar och döljer många skavanker. 

Vilken färg till trägolv?

Som tidigare nämnt för vi på Gebenna även norska Gjøcos Golv 40 som vi kan bryta i över 30 000 olika kulörer åt dig. Produkten är lämplig att användas både på betong- som på träytor och skapar en extremt hållbar yta mot slitage.

Så målar du ditt trägolv

Innan du påbörjar processen med att måla om ditt golv, så rekommenderar vi att du gör ett test först för att se så att färgen binder till underlaget. När du målat ett litet test och låtit färgen torka ordentligt, så tar du t ex. ett mynt och skrapar lite lätt på ytan. Märker du att färgen flagnar, så vet du att golvfärgen kommer att ha lite svårare att häfta sig fast på just det underlag du har. MEN, det finns bot på detta! Det handlar om att förarbetet blir lite mer krävande – du kommer behöva göra en totalrensning och slipning av golvet innan, då det förmodligen ligger någon typ av fernissa, lack eller annat ovanpå som gör att färgen inte binder som den ska. Ett gediget och noggrant utfört förarbete är A och O, egentligen oavsett status på golv – behandlat som obehandlat. Du vill att golvfärgen ska sitta och stå emot slitage under många år – så därför bör du ge den de rätta förutsättningarna för det. Oftast skyller man på produkten, när det i själva verket har slarvats med grundarbetet.

Måla ett behandlat trägolv

 1. Tvätta golvet ordentligt med grundrens och tvätta sedan noga rent med rent vatten. 
 2. Avlägsna lös färg och slipa golvet med en golvslip. Dammsug sedan ordentligt för att få bort allt slipdamm och eventuella träpartiklar. Dammsug gärna flera gånger, med några pauser för att låta luftburna partiklar landa. Var lite extra noga med detta moment, för resultatet blir bättre ju renare underlaget är innan du börjar måla. 
 3. Grundmåla med en spärrgrund för att försegla kvistmärken och andra ställen där träet kan blöda.
 4. Spackla eventuella sprickor och andra skador med en träfiller; slipa sedan lätt med ett sandpapper för att ta bort ojämnheterna. 
 5. Måla golvet i två omgångar med golvfärgen och låt färgen sedan härda ordentligt (följ anvisningar).

Måla ett obehandlat trägolv

 1. Tvätta golvet ordentligt med grundrens som spätts ut med vatten. Tvätta sedan noga rent med rent vatten. 
 2. Slipa hela golvet med en golvslip. Dammsug sedan ordentligt för att få bort allt slipdamm och eventuella träpartiklar. Dammsug gärna flera gånger, med några pauser för att låta luftburna partiklar landa. Var lite extra noga med detta moment, för resultatet blir bättre ju renare underlaget är innan du börjar måla. 
 3. Grundmåla med en spärrgrund för att försegla kvistmärken och andra ställen där träet kan blöda.
 4. Spackla eventuella sprickor och andra skador med en träfiller; slipa sedan lätt med ett sandpapper för att ta bort ojämnheterna. 
 5. Om träet har svällt eller rest sig – så slipa det lätt (igen) och dammsug noga.
 6. Måla golvet i två omgångar med golvfärgen och låt färgen sedan härda ordentligt (följ anvisningar).

Lutbehandla trägolv

Du kan använda vår lasyr från Primacol som en lutbehandling till dina trägolv. Den enda skillnaden mellan klassisk lut och vår lasyr är att lasyren innehåller högre koncentration av vita pigment; vilket innebär att träet får mer “färg” än annars.