Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Kakali. Rädd, stressad och tuff. Slakt?

Ni minns säkert att jag fick två sparkar utav en unghäst för några dagar sedan. Benet svullnade upp som en boll och det blödde lite. Numera är benet mest blått, men helt, så ingen fara skedd.

Kakali har dock legat lite risigt till efter de där sparkarna. Han har visat stora tendenser till att attack är bästa försvar när jag eller Eggert jobbat med honom för att få honom mindre rädd och stressad. I vanliga fall är rädda och stressade hästar inte särskilt benägna att slå, utan är mest rädda. De brukar lära sig ganska fort att människor inte är dödshotande när de förstår att vi kommer med mat och inte är farliga när de kommer närmre. De brukar vara nyfikna innerst inne och nyfikenheten brukar vara nyckeln till att få dem trygga och tama.

Både jag och Eggert upplever Kakali som “kall” och tuff. Vad det egentligen betyder är lite svårt att förklara. Men han visar ingen nyfikenhet gentemot människor. Bara en stor vilja att hålla sig så långt bort från oss som han kan. Hans syskon som jag har träffat är alla väldigt tuffa och kalla i sättet. De är fräcka om de kan och är alltid dem som rymmer ut ur hagen eller sliter sig om det går. De är inte hästar som är särskilt väl anpassade för att brukas av människor.

Med de två sparkarna emot sig fanns/finns det en stor risk att Kakalis liv skulle få sluta här och nu. Hemma i Sverige skulle det säkert anses vara grymt, men jag tycker att det är bra att vara mindre sentimental kring slakt utav hästar. Här används hästarna på ett annat sätt och om de inte passar in, så kommer de få ett tuffare liv. Ett liv som häst i människornas värld, kräver en häst som “uppskattar sitt jobb”. Skulle man ha en häst som inte är trygg med människor, så skulle det innebära ett väldigt stressigt och ohumant liv för den hästen. I den bästa av världar skulle dock vi anpassa oss efter hästen, istället för tvärtom. Men vi lever inte i den världen tyvärr. Dessutom innebär slakt utav hästar med ex sämre lynne, att rasens sundhet bevaras och att sådana individer inte avlas vidare på.

Nu har Kakali blivit lite bättre. Men han slår om han får möjligheten och han gör allt för att fly fortfarande. Jag förstår honom, han är vild och har hamnat i en fruktansvärt jobbig och hotfull situation. Det gör dock inte hans beteende mer önskvärt. Hade han inte upplevts som så tuff och kall hade det varit mycket lättare. När Eggert hade honom i det lilla ridhuset senast  så hoppade han upp och satte sig på däcken som står upprullade i ena änden. Sen försökte han hoppa ner i cisternen som har ett litet hål i väggen från ridhuset sett. Innan vi fick tag på honom försökte han hoppa över sargen till ridhuset, sargen är nästan två meter och jag har aldrig sett en häst ens tänka tanken förut. Under tiden gjorde han sitt bästa att slå mot oss om vi kom nära.

Jag tror att han har förbättrats så pass mycket att han kanske inte blir slaktad, men jag vet inte. Det bästa tycker givetvis alla vore om man slapp slakta honom. Kanske kommer det innebära för mycket jobb för att få honom tam och då är det möjligtvis inte värt det. Med så många hästar som ska tränas, tämjas och jobbas med, så finns det inte utrymme för alltför komplicerade hästar, om man inte har stor tro på att hästen till slut kommer utvecklas till en trygg och väldigt trevlig ridhäst.

 

 • Kunde inte låta bli att skratta när jag såg bilden! Vilken galning. Jag hoppas han blir mer ödmjuk framöver, för sin egen skull om inte annat. Men kan han inte kastreras och få fortsätta vara vild annars? :)

  erika

  December 21, 2011

 • Vad hände förresten med den andra unghästen då red på som var så stressad och bara kutade iväg och som du helst inte ville rida mer på men ändå skulle rida på igen? Typ. Ett sto tror jag det var..

  erika

  December 21, 2011

 • Också nyfiken på stoet. Är hon månne släkt med denna vilding? Jag är fruktansvärt osentimental när det gäller hästar. Det kan bli väldigt farligt med hästar som är sådana som du beskriver. Ett sånt lynne nedärvs ofta rätt starkt

  Malin

  December 21, 2011

 • Oavsett vad så är han sjukt söt där han sitter uppflugen bland däcken. Men svårt dilemma. Håller tummarna för bästa utfall.

  Catharina

  December 21, 2011

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment