Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Lucka 1 – Jag som idrottsstjärna

Varje dag under december kommer jag öppna en lucka till mina minnen, tankar och åsikter. Kanske lär ni känna mig, personen bakom den här bloggen, lite bättre under resans gång.  Idag öppnar jag luckan – Jag som idrottsstjärna

Vi ser dem, vi följer deras prestationer. Vi hyllar dem när det går bra och vi kritiserar dem när det går dåligt. Vi blir berörda och känslomässigt engagerade. De är bäst på vad de gör och vissa blir legender som aldrig riktigt dör ut eller glöms bort i folkhemmen. Björn Borg, Gunde Svan, Zlatan, Anja Pärson, Ingemar Stenmark, Annika Sörenstam, Pernilla Wiberg, Börje Salming, Ludmila Engqvist, Ingemar Johansson, Sanna Kallur, Patrik Sjöberg, Glenn Hysén, Karolina Klüft, Malin Baryard, Per Elofsson, Kajsa Bergqvist, Tomas Brolin, Therese Alshammar, George Scott, Stefan Holm, Charlotte Kalla, Magdalena Forsberg, ja, listan kan minst sagt göras lång..

http://legendsrevealed.com/sports/wp-content/uploads/2009/06/borg.jpg

http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1124796.1249473243!image/1737030052.jpg_gen/derivatives/w450/1737030052.jpg

http://assets.nydailynews.com/img/2008/06/11/amd_zlatan.jpghttp://2.bp.blogspot.com/_x_0d3yj12ns/S3Wjc9dLtWI/AAAAAAAADMk/2S453mPVPYY/s400/Gunde+Svan+Lugnet.jpg

Jag vet inte om jag skulle klara av livet som idrottsstjärna. Jag vet inte om jag ens känner mig frestad av tanken. Det låter häftigt, framgångarna, utmaningarna, lyxen, resorna, träningen, publiciteten och kändisskapet (fast den verkar mest jobbig). Men när jag sedan tänker efter, vilken uppoffring det innebär. Att ge allt för sporten, för prestationen, för äran, för vinsten. Alla timmar på väg någon annanstans. Rotlöshet. Allt slit. Alla gånger då livet utanför sporten måste prioriteras bort för total dedikation. Då pressen utifrån är för stor. När hela Sverige blir besviket vid eventuella misslyckanden/förluster. Vilket jobb de har egentligen, idrottsstjärnorna.

Men tänk om man kunde plocka ut godbitar av deras liv och plocka ihop ett eget? Jag skulle vilja ha deras styrkor, få uppleva deras framgångar, dela deras utmaningar. Känna deras triumfer.

http://www.akaskidor.se/multimedia/archive/00180/AKA06ANJAB_180416e.jpeg

Jag skulle vilja ha Anja Pärsons ben och mod, kunna susa nerför livsfarliga branter, helt fokuserad, på ben som skulle kunna bära mig vartsom helst. Den kvinnan verkar dessutom oerhört klok. Jag skulle vilja ha Zlatans självförtroende och vinnarskalle. Han kanske blir kritiserad för sin attityd Zlatan, men jag älskar hans blick. Han vet att han är bäst, det finns ingen tvekan hos honom. Stenmarks fantastiska ödmjukhet och lugn skulle balansera upp Zlatans självförtroende. Vem skulle inte vilja ta del av Ingemar Stenmarks karriär och dedikation? Jag skulle vilja ha Sanna Kallurs fysik och snabbhet. Gunde Svan skulle kunna få dela med sig utav sin hurtighet och energi samt sina fyra OS-guld till mig (varför inte hans 7 VM-guld också..). Jag läste en intervju med honom för några veckor sedan och den mannen sitter förmodligen aldrig still. Känna hur Therese Alshammar upplever sin egen hastighet, med vattnet som enda motstånd och kroppen som bäst hjälpmedlet. Få hoppa längst, högst, springa snabbast. Ha en kropp som är tränad för att klara av lite mer än en vanlig kropp. Som är optimerad för sin uppgift. Uppleva totalt fokus och dedikation.

http://linnmikaelasjogren.blogg.se/images/2008/susanna-kallur_15457362.jpg

Jag skulle vilja samla på mig all deras erfarenheter och upplevelser. För det är däri det häftigaste ligger för mig tror jag. Sen kan de få ha sin lyx, sina resor och mediapubliciteten för sig själva.

 • Den bästa adventskalendern hittills. Tack Ella! Kramar

  Åsa

  December 2, 2010

 • Tack själv, Åsa! :)

  ÄtaTränaKämpa

  December 2, 2010

 • På mitt gym finns stora reklamplanscher med Sanna Kallur och det är något speciellt med hennes blick. Något så otroligt fokuserat, starkt och målmedvetet. Den blicken hjälper mig att komma i rätt sinnesstämning inför ett pass, får mig att ta i lite till. Antar att alla SATS ser ungefär likadana ut runt om i landet så du vet kanske vilken reklam jag menar.

  Pernilla

  December 2, 2010

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment