Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Dagens tips – Osteopati.

Jag har som jag säkert nämnt flera gånger, haft mycket ont i min rygg de senaste två (!!!) åren. För första gången så hjälpte inte naprapatbesök och smärtan gav inte med sig efter hand heller. Nej, den blev snarare värre och växte och började omfatta hela höften. Jag hade känslan av att allt satt fast i ena sidan som i ett vacuum och om jag försökte sträcka ut det eller göra något så satte hela muskelpaktet in och höll emot och smärtan efteråt var tio gånger värre.

För flera år sedan gick jag till en osteopat i Uppsala som gjorde underverk med mig. Med det i bakhuvudet letade jag reda på första bästa osteopatklinik i Stockholm och hade tur som kunde komma ganska direkt och hamnade hos Dennis. Dennis har en klinik nere i Landskrona men är i Stockholm två dagar i veckan och jobbar.

Osteopati är annorlunda och en mycket mildare behandlingsform än exempelvis naprapati och kiroprakti. Det är svårt att beskriva vad som egentligen händer under en behandling, men händer grejer gör det! Det tog bara två behandlingar, sedan kände jag stor skillnad i ryggen, även om det fortfarande är en bit kvar innan jag är helt smärtfri och rörlig. Osteopatin ser kroppen som en helhet och inte som en byggsats full utav oberoende byggdelar.

Nedanstende stycke om de fyra grundläggande principerna för osteopati är kopierat från Dennis hemsida.

  1. Kroppen fungerar som en integrerad enhet/helhet där varje separation är artificiell. Alla delar hänger ihop och påverkar varandra, styrt av nervsystemet och en fungerande cirkulation. ”Body, mind and spirit”-tänkandet är centralt och dessa delar kan vi inte separera vid behandling
  2. Struktur och funktion påverkar varandra och vice versa. Påverkar man kroppsstrukturen så kommer man att få en förändrad funktion i området men den förändrade funktionen ändrar också strukturen.
  3. Under normala förutsättningar är kroppen självläkande och självreglerande. Dessa förutsättningar försöker osteopater optimera genom att behandla hinder för dessa mekanismer. Läkningen kommer inifrån då kroppen har vad den behöver för att läka sig själv och är därmed naturlig.
  4. Rationell osteopatisk behandling måste alltid baseras på förståelsen och integreringen av de tre förstnämnda principerna vid behandling – annars är det inte osteopati.

Nu har jag fått godkänt att utföra lättare motion, dvs, lugna promenader, simning med korrekt teknik och mag/rygg-stärkande försiktig träning, exempelvis pilates. Så när den här förkylningen gått över tänkte jag sätta igång försiktigt. Min rörlighet är väldigt begränsad och jag känne rmig väldigt svag i ländryggen. Jag har en känsla utav att min core behöver stärkas ordentligt.

Bu för värk.
Bä för möjligheten att göra något åt det!

  • Spännande. Kanske kan vara något för min skoliosrygg. Jag går regelbundet hos en kiropraktor och det har hjälpt mycket men jag vill vara ännu bättre. Det är som att ett prick över i saknas.

    erika

    May 11, 2012

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment