Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

En till ursäkt från en tjock kvinna för att slippa gå ner i vikt..

För att spinna vidare på det här med kroppar, inte nödvändigtvis bara kvinnokroppen. Mitt inlägg i förrgår väckte viss debatt på facebook där inlägget dels beskylldes för att vara en ursäkt för feta kvinnor att slippa gå ner i vikt. Ja herregud. Men de här meningarna gjorde mig arg på riktigt:

“Det finns ingen tjockis som trivs med att vara tjock. Bara de som inte orkar göra något åt saken och accepterar läget.” “När såg du senast “killen som får välja” gå med en Maggie* som är extremt överviktig. Det finns..kan det vara 1% av manliga befolkningen? ..//.. Klart Maggie skulle må bra av att slippa bli vald sist på idrotten, stå hörnet på klassfestan och slippa ta killen som blev över för att få någon.”

*Maggie är 14åringen i boken som ska banta och som vänder sig till ungdomar/barn.

Meningarna ovan visar så tydligt på kärnan i en del av de problem som jag också menade att belysa med mitt förra inlägg, men kanske inte riktigt fick fram.

Det här med ideal påverkar verkligen inte bara mig själv direkt, det påverkar hur andra ser på mig, utifrån ett ideal. Om jag inte passar in i idealet så kommer då ett självklart antagande om att jag helst skulle vilja vara som idealet och då skulle må bättre. “Det finns ingen tjockis som trivs med att vara tjock.” Jag har hört samma resonemang när det har talats om homosexuella. “Fick de välja, skulle de givetvis hellre vara hetero, det är ju lättare.”

Bara för att någon, på vilket sätt det än må vara, skiljer sig från en norm eller ett ideal, så innebär det inte att man lider utav det eller vill vara annorlunda. Det kan dock vara jobbigt att behöva slåss för sin rätt att få vara precis som man är, även om man inte har en önskan om att förändra sig. DET tycker jag är sjukt här i världen.

“Klart Maggie skulle må bra av att slippa bli vald sist på idrotten, stå hörnet på klassfesten och slippa ta killen som blev över för att få någon.”
Eller så kanske det är dags att slopa den där bilden om att alla tjocka är loosers som ingen gillar och rikta lampan åt det utanförskap som skapas redan under tidiga år, bland barn, men även senare bland vuxna, istället. Vi är duktiga på att peka ut den som inte stämmer in i normen, på ett eller annat sätt, framförallt när det gäller utseende. I någon klass kan det vara killen med glasögon, i en annan tjejen med stora framtänder, i en tredje den mörkhyade pojken eller kanske den tjocka flickan.

Kanske är det inte så att alla dessa barn ska behöva ändra sig för att bli bättre behandlade, kanske är det så att vi som är vuxna måste börja se på alla genom samma glasögon och visa att alla människor är lika mycket värda. Kanske är det dags för idrottsläraren att äntligen lägga ner de där förbannade lagsporterna, på idrottslektioner som får halv

a klassen att hata träning för en stor del utav livet. Kanske är den tjocka tjejen värd precis lika mycket som den smala och kanske måste vi vara förebilder och inte tolerera att människor blir värderade för hur de ser ut, utan för den de är.

Eller så är det här bara ytterligare en ursäkt från en tjock kvinna för att slippa gå ner i vikt..

(Tara Lynn kanske anses som tjock av modevärlden, men herregud vad snygg hon är. Fast vänta nu, man kan ju inte vara tjock och snygg samtidigt? Hon borde ju stå och längta efter den pussen från den snygge killen i något hörn..)

 • Fan va skönt de va att läsa detta inlägg. De va lite som om en klump i magen bara *poff* försvann.
  De finns stora kvinnor som är snygga helt klart. En del kvinnor trivs bättre med att vara stora.

  Jag skulle gärna vilja gå ner i vikt, men inte för att jag blir vald sist på idrotten eller för att jag suktar efter den där kyssen..noep..utan bara för att jag vill ha mer ork att göra mer tillsammans “familjen” (iofs så är de nog jag som har bäst kondis och ork här). Vill känna mig lite mer hälsosam. Har varit en tjockis mer eller mindre hela mitt 25-åriga liv.

  Modell världen har helt fel syn på kvinnor. Så fruktansvärt synd att det inte finns fler större kvinnor på catwalken.

  Hade inte allt “tjockt” hamnat på just min mage så hade jag varit nöjd :)

  Rebecca - Minaguldkorn

  January 20, 2012

 • Vi (staten – vi lever ju i demokrati!) borde införa krav på självkänslekunskap redan i förskolan, dvs att alla vuxna där och fortsatt uppåt ska kunna lära ut och bibehålla elevers goda självkänsla. Om man på dagis slutar värdera tjejer som fina, söta och duktiga och istället ser dem för sina personligheter och detsamma med grabbar (slippa vara hård o tuff) kan nog samhället ändras enormt. Om man gillar sig själv utgår man allt som oftadt från att andra också gillar sig själv!

  Fantastiskt bra texter om kropp och ideal senaste dagarna!

  Sofy

  January 21, 2012

 • Tack för ditt inlägg!! Inspirerande och uppfriskande Ella! Jag undrar, vad säger att lyckan och att känna livsglädje hittas i att vara snygg eller “inte snygg, sexig m.m. Att det viktigaste ligger i att andra ska finna oss attraktiva. Hur mår egentligen de som blir valda o anses vara ett ideal. Är de lyckligare? Eller… Vad är egenligen värdet i det. Vem tror sig äga rätten att avgöra en sån sak för andra. Vi kan väl se det vackra i varandra istället för att döma! Tack igen för din uppväckande text.

  Amalia

  January 21, 2012

 • […] skrev om den arma stackars kvinnokroppen häromdagen. Extremt läsvärt! Hon följer upp det med det här inlägget. Idag läser jag nedanstående tweet. Och det slår mig ungefär en hundrade gång hur […]

 • TACK för två fantastiskt bra texter!!

  Andréa

  January 21, 2012

 • Hade det här inlägget haft en gillaknäpp a la facebook hade jag försökt trycka dit 10 likes trots att det inte går. Fan va bra!

  Fru Fantomen

  January 21, 2012

 • Åh, det ska finnas en gilla-knapp, men var har den tagit vägen? Detta måste jag kolla upp. Tack!

  ÄtaTränaKämpa

  January 21, 2012

 • […] […]

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment