Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Den arma stackars kvinnokroppen.

Den arma stackars kvinnokroppen. Alltid i fokus. I våra egna, andras och medias ögon. Jag blir ledsen när jag hör hur mycket vi pratar om kroppar, om storlekar, om viktuppgång/viktnedgång hos andra, vi bedömer, dömer. Än så länge är inte manskroppen lika utsatt för fenomenet.

Jag blir ledsen när jag hör andra prata nedlåtande om sina, helt vanliga, fantastiska, kroppar, jag blir ledsen när jag tänker nedsättande om min egen kropp, men jag blir tamefan förbannad när jag hör andra tala nedsättande om andras kroppar. När kvällspressen smäller upp bilder på någon kändis gropiga lår och skriver “KÄNDISARNA ÄR PRECIS SOM OSS!!” eller “SE BILDBEVIS PÅ XXX:S VIKTUPPGÅNG!”.

Jag blir förbannad och ledsen när jag hör att var femte sjuåring är missnöjd med sin kropp. Jag blir rädd när jag ser bilder på den nya dockan för barn som inte bara är mager, utan snarare nära döden, med sitt glada välsminkade ansikte som ler så sött. Tänker att om det där är ett ideal vi vill ge våra barn, då kommer fler än var femte sjuåring ha kroppskomplex inom en snar framtid..

http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/13796356/548/normal/8c11e896d9124/2011-10-16+14.23.11.jpg

 

Jag blir också ledsen när jag läser om bantarboken för ungdomar, som spelar det på det klassiska kortet att om du inte är smal, är du olycklig och opopulär, men blir du smal, kommer du bli skolans fotbollsstjärna. Hur duktiga vi är på att ge vikten och utseendet sådant otroligt stor betydelse.

This book is about a 14 year old girl who goes on a diet and is transformed from being extremely overweight and insecure to a normal sized girl who becomes the school soccer star. Through time, exercise and hard work, Maggie becomes more and more confident and develops a positive self image.

Jag blir så trött på att höra alla kommentarer kring hur den perfekta kvinnokroppen ska se ut. Jag blir så trött på att se tokretusherade bilder på kroppar, dagligen i all media jag möter.

Jag blir förbannad på hur kvinnokroppen exploateras i de mest märkliga sammanhang, som i reklam för något som inte har det minsta med en kvinnokropp att göra.

Källa: Utomordentliga bloggen “Sälj Grej Med Tjej”

 

Jag blir trött på dagens kvinnoideal, som inte lämnar plats för vanliga kroppar. Jag blir trött på att det är ovanligare att se vanliga, helt vanliga, friska, normalviktiga kroppar i media än att se antingen retuscherade eller späkta kroppar och anse att det är det normala.

 

Jag är trött på att höra naturligt smala personer få uppmaningar om att “ta du en kaka till” och rundare personer få välmenande råd om dieter.

Jag blir jätterädd när jag dels ser bilder som dessa, två bilde rur HMs katalog från 2004 på två kvinnliga modeller och två bilder ur HMs katalog 2009. Det har gått fem år mellan bilderna och hur mycket mindre är inte modellerna? Jag blir jätterädd när jag hr mig själv tänka helt automatiskt “vad stora modellerna var förr”?!?! Se på armarna, fingrar, ben, revben! Jag läste inlägget som Bloggaren Gröna Anna (tyvärr finns inte bloggen längre, vad jag kan hitta) skrev då, 2009, när hon gjorde jämförelsen och blev lika upprörd då som nu.

Jag blir arg och trött och ledsen när jag ser mina vackra, starka och fantastiska kvinnliga vänner sucka över tjocka lår, eller armar som absolut inte kan vara bara eller hur mycket bättre allt vore om man vägde tio kilo mindre. Jag blir ledsen för att jag känner precis likadant mestadels utav tiden.
Men då blir jag i alla fall lite glad över alla dessa goda initiativ och kloka, coola, starka, strålande och häftiga kvinnor som det finns där ute, som vågar säga ifrån och sparka uppåt. Gud vad glad jag blir över det. Heja er!
 • Strålande skrivet av en strålande kvinna!

  Annelie

  January 18, 2012

 • Du är en sådan fantastisk människa! Idag säger jag “HALLELULJA”

  Looove

  jessica

  January 18, 2012

 • Håller med dig i allt! Den där jämförelsen med h&m-bilderna har jag sett förut och man blir som sagt mörkrädd! Mest rädd över sina egna tankar, “men gud, de där bilderna ser ut att vara tagna på 80 eller 90talet, de ser så inte perfekta ut”.. Jag är ju helt samhällsskadad alltså.

  Lisa H

  January 18, 2012

 • Heja dej!
  Detta var ord och inga visor och jag håller med dig. Har under 50 år jobbat som fotograf, huvudsakligen med mode och redan för 50 år sedan började jakten på den perfekta kroppen ställa till oreda bland folket, både bland män och kvinnor. Vad ända in i friden är den perfekta kroppen. Det är ju den som vi själva dras med. Oavsett om vi väger för mycket eller kan gömma oss bakom en lyktstolpe.
  Jag såg ut som en utsvulten räv under min uppväxt. Tränade och var stark och poppis. Sedan kom förfallet, det vill säga de goda dagarna då stressen avtog, intaget av god mat och rökig wirre tog överhanden och nu med facit i hand så inser jag ju att det kanske är en god idé, absolut inget tvång, utan en god idé att försöka återgå till en lite mer skulpterad kropp än den spolformiga som huvudet sitter på idag.
  Med tanke på idag så är det lika förbannat den kropp jag har idag som är min idealkropp utefter de möjligheter jag har och har haft.
  Om hysterin med att jaga den perfekta kroppen fortsätter så finns det snart inga normala människor kvar. Ute på stan trippar det fram konstgjorda och överretucherade mamseller och uppblåsta idealmän. Snygga fodral utan innehåll. Och handen på hjärtat, vad tusan skall vi med dem till.- Tränar du för att bli snygg och se yngre ut säger mina öpolare. Nej, svarar jag. Jag vill bli äldre, så enkelt är det. Nästa år 2013 skall jag försöka springa mitt första maraton, kanske i Rotterdam. det kommer att bli en fin 70-års present.
  Kram på dig!

  pappa B

  January 18, 2012

 • Jättebra skrivet av dig! Jag blir lika ledsen jag med, över hur vi plågar oss, när vi egentligen har en sån jädra fantatiskt kropp som vi ska vara rädda om! En kropp som samarbetar och levererar och mår bra. Det är det viktigaste.

  Helena

  January 18, 2012

 • Det är en sjuk värld. Vi lägger så enormt mycket tid och energi på att tycka ( negativt) om oss själva – och i värsta fall, som du skriver – andra. Undrar hur vi skulle må ( i hela samhället) om hälften av allt tänk vändes till positiva uppskattande tankar. Vilken energiförflyttning det skulel bli – och vilka konsekvenser skulle det kunna få?

  Sofy

  January 18, 2012

 • Fy fan (rent utsagt) vad du är bra! TACK för fantastiskt kloka ord Ella!

  Helena

  January 18, 2012

 • Riktigt bra inlägg!! :D Tänk ifall fler som du kunde ha samma åsikter!

  Dieseldoris

  January 19, 2012

 • Dagens bästa, tack!

  Sofie

  January 19, 2012

 • Du är så grym Ella! Jätte bra skrivet. <3

  Åsa

  January 19, 2012

 • jag blir också ledsen. men glad av inlägg som det här och de många andra som sprider sig och envist blir fler och fler. och jag hoppas att man inte läser och glömmer utan läser och minns!

  Träningsglädje

  January 19, 2012

 • Skrämande klipp från verkligeheten som du fångar klockrent Ella! Och jäklar vad smal barbiedockan blivit – dyrt med råmaterial?

  pilla

  January 19, 2012

 • Håller med dig till fullo, jättebra skrivet
  .

  Anna Johansson

  January 19, 2012

 • Förmodligen det bästa blogginlägg jag läst!

  10 sekunder

  January 19, 2012

 • Tack för ett underbart inlägg! Så sant!
  Jag har skrivit om ditt inlägg på min blogg! Hoppas det är okej :)
  Kram

  Coyntha

  January 20, 2012

 • […] Den arma stackars kvinnokroppen. […]

 • Ella! Det här hade jag missat. BRILJANT inlägg!! Hejja dig, så jäkla bra!! Och även Sofy har en poäng!

  Kram!

  Jane

  January 20, 2012

 • […] var länge sedan jag läste ett sådant bra inlägg som Ella har skrivit på sin blogg! Jag tycker ni alla borde gå till hennes blogg och läs inlägget! […]

 • Så galet bra skrivet :-D!!

  (Och förresten, vad i h*e är det där för docka??)

  Jessica

  January 20, 2012

 • Riktigt jävla bra skrivet! Jag hållet med om varenda ord! Jag har en snart 15-åring hemma och jag anstränger mig för att vara en god förebild som motvikt mot alla svältbilder i media vi matas med. Än så länge har det funkat. Dockans smala lår är groteska!

  Kram, Pernilla be

  Pernilla be

  January 20, 2012

 • Det här var det bästa inlägget jag någonsin läst!

  – MIN VIKTIGA KAMP

  January 21, 2012

 • […] […]

 • Tack alla för era kommentarer. Det här är utan tvekan ett viktigt ämne att lufta. Jag är övertygad om att vi är många som säger samma sak. Kanske måste vi prata om det mer, göra varandra medvetna på små saker vi kan göra för att förändra våra egna attityder gentemot oss själva och gentemot andra.

  Skriver ni egna inlägget i ämnet länka gärna till dem här, så får fler möjlighet att läsa!

  ÄtaTränaKämpa

  January 21, 2012

 • Mycket bra skrivet! De där bilderna från H&M katalogen är skrämmande, helt sjukt att idealet har ändrats så himla mycket på så kort tid. Och jag tycker det mest skrämmande är att dagens 7åringar inte är nöjda med sina kroppar, för då man är 7 ska man inte behöva tänka på sånt!
  Tur att det finns såna som kämpar mot idealet! För det är ju så himla lätt att falla för det och fastna i fällan..

  M

  January 22, 2012

 • Riktigt bra skrivet! Behövs skrivas och diskuteras ännu mer! Blir varm i hjärtat av att det är så många kommentarer här som håller med, det ger en hopp!:)

  Jenny

  January 22, 2012

 • Bra skrivet.

  ulrika

  January 23, 2012

 • Så jävla bra skrivet! Vi är alla så jävla lurade! Vi behöver inte gå på allt skit som media prackar på oss. Är vi värda att älskas bara om vi är något slags “perfekta” skavankfria människor typ som Ken och Barbie??!! NÄ tack! Vi är så oerhört vackra i all vår prakt! Kantstötta, sårbara och vackra! Jag tänker på ett inlägg jag skrev för ett tag sedan. Om hur tacksam jag är över min friska starka kropp. Jag har kämpat klart och accepterat och t o m börjat älska den precis så som den är! Det ska inte behöva vara villkorat! Kärleken är villkorslös! Låt oss älska oss själva som de fantastiska underbara individer vi är! Och låt omvärlden göra detsamma! :-))

  MYCKET BRA SKRIVET!!! Länkar till dig i min blogg! TACK!!! :D

  http://bloggsnusan.blogspot.com/2011/12/lycka-ar-att-ha-en-frisk-kropp-att-bo-i.html

  Susanne

  January 24, 2012

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment