Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Vikten utav vikten.

Börjar ni tröttna på sådana här bilder? Hoppas inte.

Jag fick frågan här på bloggen hur jag tänker angående vikten nu när jag är på Island. Om jag funderar på vad jag äter eller inte, mäter eller väger mig osv. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan. Jag tänker en del på det här med vikt, men kanske ännu mer på det här med hälsa, både fysisk och psykisk. Jag har en förmåga att sugas upp i ett vikt-fokus som är rent och skärt ohälsosamt. Jag blir väldigt lätt upptagen med tankarna kring att jag MÅSTE GÅ NER I VIKT ANNARS ÄR JAG EN DÅLIG MÄNNISKA!!!! Jag vill inte att mitt liv ska vara så. Att jag definerar mig som person med vad siffrorna på vågen säger.

Ett utav huvudskälen till att jag vill gå ner i vikt är ju för att må bra, både fysiskt och psykiskt. Men det innebär inte att vikten ska vara det viktigaste i mitt liv och sudda ut allt annat. Jag har insett det, men jag vet inte hur jag ska komma åt problemet riktigt än. Det senaste året har vikten legat på odelad förstaplats för min uppmärksamhet. Så vill jag inte ha det. Dte har fått mig att må väldigt mycket sämre än vad det jag har gått ner har fått mig att må bra.

Därmed inte sagt att jag lika väl kan gå upp i vikt och vara “tjock och glad”. Men kanske hellre glad än ledsen och kanske hellre livslust än ångest. Och om all denna fokus på vikt ger mig det senare i båda jämförelserna, så är det inte värt det.

Jag har tagit en paus från hela mitt liv för att dels få tid att tänka och dels för att slippa tänka så mycket. Här på Island äter jag det jag får serverat och jag försöker att INTE tänka på nyttigt vs onyttigt, på kolhydrater, fett, protein, kalorier, mycket eller lite. Jag försöker att släppa allt sånt. Jag “tränar” inget, men jag rör på mig hela dagarna, med både pulshöjning och träningsvärk som följd.

Just nu testar jag att bara leva. Äta för att orka och göra det som ska göras och inet tänka så mycket på det. Min tanke är att dte om något är minst sagt bra för mig, för min hälsa.

Jag har mindre ångest, jag mår Mycket bättre och jag får lite perspektiv på alla mina problem och tankar. Här är livet väldigt basic. Fåren ska in, då tar man in fåren. Hästarna ska flyttas, då flyttar man hästarna. Stallet ska mockas, då mockar man stallet. Staket har gått sönder, då lagar man staket. Sen är det kväll och då slutar man med allt som ska göras och fortsätter nästa dag. Livet här går inte ut på att samla på sig “poäng”. Här har folk inte iphones, här kör man med en tålig mobil som funkar i alla väder. Här klär man sig i saker som håller en varm och torr. Man äter mat som gör en mätt och ger energi, så att man ska orka vara ute hela dagen och jobba. Man tänker inte så mycket på om skyr innehåller socker eller att “bröd bara är en massa kolhydrater”. Man äter dte man tycker om och sen är det inet så mycket mer med det. Jag älskar det livet. Det känns så mycket mer äkta och lätt.

Det är som om alla mina problem och tankar beror på att jag i vanliga fall lever i en mycket konstruerad värld. Jag utför inget viktigt om dagarna, jag ät inte utomhus som jag är gjord för, jag rör mig inte så mycket som jag är gjord för. Jag kämpar inet för överlevnad, utan för status. Status ger tyvärr ingen inre tillfredsställelse, utan snanre en önskan om mer och högre status. Snacka om att hamna i ett ekorrhjul utan slutmål. Här når jag ett slutmål varje dag.

Så, mitt korta svar på frågan efter den här långa utläggningen på frågan är nej. Jag väger mig inte, jag mäter mig inte, jag försöker att tänka så lite som möjligt på min vikt och jag försöker att anamma ett mer funktionellt tankesätt kring mat. Typ “Äta bör man, annars dör man.” Det känns bra.

 • låter hälsosamt. jag förstår att det krävs en praktisk förändring för att ändra sitt tankemönster, men jag hoppas det fungerar att bryta det ändå.

  Träningsglädje

  October 24, 2011

 • Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag läser ditt inlägg. Det är nog så här vi alla skulle tänka, vad mycket dålig energi som skulle försvinna då. Måste även tillägga att jag tycket du är jättehäftig som tog den här chansen att få jobba på Island, det är nog inte alltför många som skulle våga det. Du är en sann inspirationskälla till mig! Stor kram och fortsätt nju!

 • Det låter bra och sunt!

  Annoula

  October 24, 2011

 • Otroligt kul att läsa, Ella! Som jag sagt förr så verkar det som om du verkligen funnit ditt, det du ska göra för att må bra. Hoppas du kommer kunna hitta en balans sen i livet också, om du kommer tillbaka till Sverige. Och jag håller verkligen med dig, i Sverige är vi för fokuserade på allt detta med utseende och mat och status och allt såntdär. Önskar verkligen att fler kunde finna en inre ro och se till individen inuti istället för enbart till det yttre. Du ligger ett steg före många många andra där! =)

  Bella

  October 24, 2011

 • Så himla bra och vettigt skrivet. Det är det här jag strävar efter också, och det är så himla svårt. Konstigt nog.

  Josefine

  October 24, 2011

 • Fina, fina LA
  **kramar datorn i brist på att kunna ge en riktig kram just nu**
  kloka kloka LA
  **massa positiv energi till dig**
  underbara, underbara LA
  det var allt ;)
  <3

  Li

  October 24, 2011

 • SÅ bra skrivet! :)

  Dessi

  October 25, 2011

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment