Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Varför vill jag gå ner i vikt – uppdaterad version.

Jag skrev fyra inlägg om varför jag vill gå ner i vikt, jag tänkte att jag skulle sammanföra de fyra i ett och se över vad jag anser att jag redan åstadkommit (överstrukna) och vilka jag inte längre anser som viktiga (röd), vilka som fortfarande står kvar och vilka som tillkommit. Vilka som känns extra viktiga (blå).

 • För att ha en frisk och stark kropp som får leva länge.
 • För att kunna sätta på mig ett par jeans, som inte är köpta på ”tjockisavdelningen” och utan att det putar ut ovanför linningen. Jag vill att de ska sitta snyggt!
 • Slippa para ihop Tjock med mitt namn. Jag vill bara vara jag. Jag vill inte vara förknippad med min kroppsstorlek och allt som det innebär.
 • Kunna köpa kläder i vilken affär jag vill. Ha en ”normal” storlek.
 • För att kunna ha på mig vilken typ av kläder jag vill, utan att behöva tänka på vad de visar eller vad de döljer. Jag vill att kläder ska sitta snyggt på mig!
 • För att känna mig bekväm i min kropp.
 • Att slippa sticka ut med min storlek bland andra människor. Vara en i mängden. Inte den tjocka i mängden.
 • För att kunna springa snabbt. jag kommer aldirg kunna vara snabb när jag är såhär tung. jag vill också kunna springa milen snabbt. Kunna tävla med min kille om vem som kommer snabbast till dörren och ha en chans att faktiskt vinna.
 • För att kunna handla, vad som helst, i en mataffär utan att tänka på vad andra tycker och tänker om dte jag köper. jag vill inte känna att de tänker ”Det där borde hon som är så tjock inte handla” osv. Samma sak på restaurang.
 • För att inte vara större och tyngre än min pojkvän.
 • För att få vara normalviktig för en gångs skull. I hela mitt liv har jag vari överviktig/större än min omgivning. Nu vill jag bara få vara normalviktig.
 • För att kunna hålla på med hästar utan att behöva fundera på hur tung jag är eller huruvida min vikt sliter på dem.
 • För att för första gången kunna sköta en inridning från scratch utan att behöva ta hjälp för att jag är för tung.
 • För att undvika alla sjukdomar som övervikt ger ökad risk för: diabetes, hjärtkärlsjukdomar, låg fertilitet, rygg/knäproblem, osv.
 • För att vara en god förebild för andra i min omgivning som har viktproblem. För mina framtida barn!
 • För att kunna vara ute och gå på stan utan att bli svettig för att min kropp bär på så många kilon.
 • För att kunna ha på mig en bikini och känna mig både snygg och bekväm.
 • För att kunna känna att jag passar in, även ytligt, bland mina snygga tjejkompisar.
 • Jag vill känna mig sexig inför min pojkvän (även om han tycker att jag är fin som jag är). ”Jag vill ju bara se snygg ut naken” Som Colting säger det.
 • Jag vill bevisa för mig själv och alla andra att jag KAN!
 • Jag vill inte behöva oroa mig om jag kommer i overaller/flyvästar/dykardräkter/regnkläder/liknande när jag ska göra något borta.
 • Jag vill att andra ska titta på mig och tänka ”Vad hon är vältränad.” och inte ”Vad hon är tjock.”
 • Jag vill kunna titta på bilder av mig själv utan att se dubbelhaka, gäddhäng, mage som sticker ut osv.
 • För att kunna låna kläder att ha på mig av mina vänner.
 • För att orka göra mer saker. Hålla igång mer utan att tycka dte är jobbigt.
 • För att få god plats i flygplanssäten, busssäten osv.
 • För att aldrig behöva fundera över ”Är jag för tung?” när jag ska göra olika saker.
 • Jag vill ha en midja!
 • Jag vill kunna gå i kjol på sommaren utan att mina lår ska gnida mot varandra så det gör ont.
 • Jag vill kunna ha kort kjol och shorts.
 • Jag vill kunna röra på mig graciöst, utan att känna mig som en elefant i en porslinsbutik.
 • Jag vill kunna sitta i min pojkväns knä utan att känna mig för tung.
 • Jag vill kunna köpa stövlar och få plats med vaden i dem.
 • För att jag vill inte känna mig dömd redan på förhand pga min vikt.
 • Jag vill kunna köpa ringar/klockor, utan att ha för tjocka fingrar/handled.
 • Jag vill kunna röra mig smidigt utan att ha kroppsmassa ivägen när jag ska böja mig ner, göra vissa övningar på gymmet osv.
 • Jag vill kunna köpa BH:ar i en vanliga butik.
 • Jag vill kunna röra mig smidigt när jag är äldre.
 • Jag vill bli gammal och inte vara rädd för att dö i förtid pga min vikt.
 • Jag vill kunna se musklerna som finns där under fettet.
 • Jag vill inte behöva känna mig orolig över att träffa nya människor/vara i nya situationer pga min vikt.
 • Jag vill inte att min vikt ska begränsa mig att göra saker jag vill göra.
 • Jag vill kunna gå till läkaren och tex ha ont i halsen, utan att få höra pekpinnar kring vad jag väger.
 • Jag vill inte bli bemött hånfullt pga hur jag ser ut.
 • Jag vill inte höra fula ord sägas om min vikt.
 • Jag vill inte bli skeptiskt bemött när jag berättar om hur mycket jag tränar ”Om du tränade så mycket skulle du ju inte vara såhär stor.”
 • Jag vill kunna utmana mina vältränade vänner, utan att vara ständigt efter pga att jag är så mycket tyngre.
 • Jag vill kunna köpa jackor och liknande på damavdelningen och inte behöva gå till herravdelnngen där storlekarna är större och rymligare.
 • Jag vill kunna säga vad jag väger, om någon frågar, utan att antingen skämmas eller känna mig obekväm med den.
 • Jag vill att min pojkvän ska kunna bära mig, ta upp mig i famnen eller vad som helst, utan att jag ska känna mig fruktansvärt tung (vilket jag gör nu, även om han orkar.)
 • Jag vill kunna prova att rida andra raser än bara stora starka viktbärande hästar.
 • Jag vill kunna hoppträna med min häst ibland.
 • Jag vill kunna slänga på mig vad som helst utan att behöva tänka på om valkar sticker ut.
 • Jag vill kunna välja precis vilken affär som helst att köpa kläder i, utan att behöva fundera på storlekarna.
 • Jag vill hålla mig långt borta från diabetesrisken.
 • Jag vill att det ska synas att jag tränar så pass mycket som jag gör.
 • Jag vill inte vara killarnas kompis, jag vill vara den tjejen de trånar efter (även om jag inte vill ha ngon annan än min sambo förstås.)
 • Jag vill ha en kropp som är stark och frisk, med bästa förutsättningar för att hålla så länge som möjligt och stå emot påfrestningar så bra som möjligt.
 • Jag vill kunna vara i strålkastarljuset utan att känna mig obekväm med hur jag ser ut.
 • Jag vill kunna vara starkast/snabbast/smidigast ibland och inte alltid vara efter pga jag är så mycket tyngre.
 • Jag vill vara en inspiration för de i min omgivning som också är överviktiga.
 • Jag vill jobba med ätstörningar och vara en sund förebild.
 • Jag vill bevisa för mig själv att jag kan.
 • Jag vill att jag ska kunna känna när jag och min sambo träffar någon ytlig bekant till honom eller någon jag ännu inte träffat för att de ska tänka ”Wow vilken tjej han har fångat.” och  inte ”Hon var trevlig, men inte så snygg.”/”Han kunde fått någon mycket snyggare.”
 • För att kunna vira runt en handduk runt hela kroppen och inte få någon glipa.
 • För att kunna genomföra ett helt spinningpass och inte känna att jag är för tung för att orka med.
 • För att jag vill slippa fett som hänger över byxlinningen när jag äntligen hittat ett par snygga, tighta jeans.
 • För att jag inte vill ha något gäddhäng när jag är 25 år!
 • För att jag vill kunna stå på händerna och hjula.
 • För att jag vill kunna göra chins och dips med min egen kroppsvikt.
 • För att jag vill kunna rida barbacka på min häst utan att behöva vara orolig för hennes rygg.
 • För att jag är trött på att folk inte ställer lika höga krav på mig, fysiskt, för att jag är tjock.
 • För att slippa känna att jag måste bevisa för min omgivning att jag lever hälsosamt, eftersom det inte ser så ut.
 • För att hitta balansen.

Oj, ja, det var en ganska lång lista. Vissa punkter på den här listan känns betydligt viktigare än andra. En del har jag redan betat av, men det finns en bit kvar. De var inte så många som kändes oviktiga just idag. Men det kanske kommer?

bloglovin

 • Vilken bra lista! Den har du lagt ner en hel del tankar på! Härligt att du redan känner att du nått vissa mål! Kämpa på!

  Joline

  December 2, 2010

 • Skönt att du redan känner att du har uppnått så många saker på din lista. Dock vill jag påpeka att det är flera punkter som inte försvinner bara för att man är “normalviktig” utan många punkter sitter nog lika mycket (eller kanske mer) i huvudet och självförtroendet än i extrakilon. Kram till dig!

  Pia

  December 2, 2010

 • Minsann en diger lista! Lite komiskt att vissa av punkterna är applicerbara också på en smalare person. Jag har strl 40 i skor. Det finns inga stövlar som passar och sitter snyggt på mina vader. Har man strl 40 ska man även ha rejäla vader enligt skobranschen. Allt ser ut som gummistövlar på mig för jag har inga vader, inga tjejvader i alla fall utan raka killvader. Får t ex köpa herrpjäxor för att det inte ska glappa. Kvinnlig man känner sig. Not. Samma sak med ringar, armband och klockor. Svårt att hitta grejer som passar. Och det är ju sjukt svårt att bygga muskler som utfyllnad runt handlederna alltså… :)

  Anyhow, lång lista, men jag är väldigt övertygad om att du kommer kunna stryka över saker i en rasande takt framöver. Du kommer vara så sjukt stolt över dig själv! Lycka till! Jag läser vidare med spänning, är riktigt, riktigt imponerad! Kanske har du ngr bra tips på hur man bygger snygga vader också? :)

  Erika

  December 2, 2010

 • oj vilken lista! Många väldigt bra, sunda anledningar, det som slog mig när jag läst klart var de som handlade om vad andra skulle tycka om dig.. det är lite… sorgligt? (svårt med ordval här, jag menar inte att låta nedlåtande utan vill låta mer.. uppgiven? eller..) att du tar omgivningens reaktioner på dig i så stor beaktning tycker jag – det är ju i slutändan bara vad du själv tycker om dig själv som räknas! De som ska tycka så mycket om dig är garanterat redan upptagna med att oroa sig för vad andra ska tycka om DEM!
  Detta är något jag själv fått jobba (och jobbar) enormt mycket med. Självkänslan (inte självförtroendet, det är det inget fel på!:))

  Jag tycker du verkar vara helt makalös, en solstråle som går rakt genom skärmen och påverkar dina läsare med bilder, jävlar anamma och ett så fint leende!

  fine

  December 2, 2010

 • jag håller verkligen med dig och fler som kommenterat att flera av bitarna, inte egentligen har med vikten att göra, utan sitter i huvudet. Men hur gärna jag än hade tagit bort dem, så hade det varit att “ljuga”. De finns kvar där som skäl, förhoppningsvis försvinner de på vägen, med lite starkare självkänsla :)

  ÄtaTränaKämpa

  December 2, 2010

 • det låter jättebra! :)
  Jag hejar på dig, jag har precis hittat din blogg via Sara och gillar den jättemycket!

  fine

  December 2, 2010

 • masse gode grunner dette XD

 • Oj vilken lista och vad jag känner igen mig. Jag har också, precis som du alltid varit störst, inte kunnat byta kläder med mina kompisar och fått höra hos läkaren att jag nog måste tänka på vad jag äter.

  Jag har genomgått en livsstilsförändring med ViktVäktarna (vilket min blogg handlar om) och nu har jag äntligen nått mitt mål. Många av dina saker på listan kämpar jag fortfarande med.. det sitter mycket i hjärnan, jag vet men det är svårt att bli av med. Boosta sig själv och tänka positivt tror jag är ett sätt, har du något annat tips?

  Jag tror på dig! Du klarar det här :)

  Sandra

  December 3, 2010

 • Hej! Jag hittade din blogg via Träningsglädje och kände direkt att; den här tjejen gillar jag! Känner så väl igen mig i din lista. Själv är jag 184 cm lång och har alltid varit stor. Har nu efter års kämpande med mat och träning (och fått barn för 1 år sen) äntligen kommit ner i vikt till den nivå som är normalt för min längd. Men det är ett jäkla kämpande! Vi som är längre än den genomsnittliga tjejen är ju, även om vi inte är överviktiga, större rent generellt när det kommer till kläd- och bh-storlek, skor mm. Själv har jag känt mig rätt ensam i min längdklass (eller hur jag ska uttrycka det..) men är så glad när jag kommer över bloggar med tjejer som också är långa :)

  Det blev en lång kommentar, men jag vill bara säga “heja heja” och kämpa på! Det är du värd!

  Sofia

  December 3, 2010

 • vad roligt att så många hittat hit ella. du är bäst!

  Träningsglädje

  December 3, 2010

 • Äsch då ;)

  ÄtaTränaKämpa

  December 3, 2010

 • Det var många bra anledningar!

  Cissi

  December 4, 2010

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment