Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Lucka 22 – Det här upprör mig.

Varje dag under december kommer jag öppna en lucka till mina minnen, tankar och åsikter. Kanske lär ni känna mig, personen bakom den här bloggen, lite bättre under resans gång.

Det här ju ett jättesvårt ämne! Inom olika ämnen upprörs jag av olika saker. Jag har oerhört svårt för orättvisor av olika slag, människors olika värde och fördomar. Jag mår fysiskt dåligt av att höra om barn och djur som far illa.

Jag har en tro på människors godhet och tror inte att världens är så svart och vit som att det finns “goda” och “onda” människor. Jag tror att det alltid finns en orsak till varför det blir som det blir. Jag upprörs av att höra människor som baserar sin uppfattning och sina fördomar på sin egen ringa erfarenhet, utan att se sig omkring och tänka i större banor. Jag upprörs av åsikter som är rasistiska eller “Jag är inte rasist, MEN….”. Den någonstans grundläggande tanken om “vi och dom”. Jag upprörs av att läsa om våld mot kvinnor. Eller hur våldtäktsoffer får “skylla sig själva” för att de har kort kjol eller var ute ensam. Jag upprörs över att tjejer ska uppmanas försiktighet och itutas rädsla. Jag upprörs av åsikter om att feminism är dåligt. Jag upprörs av feminismen när den får agera slagkämpe för kvinna som den starkare könet. Varför kan vi inte bara vara lika mycket värda, allihop. Varför måste något kön vara bäst? Varför måste kön överhuvudtaget spela någon roll?

Jag upprörs av generaliseringar, gruppindelningar, att dra alla över en kam. Kanske upprör det mig så mycket, för att det saknar eftertanke. Det är så lätt att påstå att XXX är YYY. Istället för att fråga sig, varför är dte så, om det nu är så? Vari ligger grundorsaken? Vad kan vi göra åt den?

Många har väl hört uttryck som att det sitter fler “invandrare” än “svenskar” i våra fängelsen. Jag har ingen aning om, om det är sant eller inte. Men när det blir ett argument för att “skicka ut invandrarna” eller ett bevis för att “svenskar är bättre” då ser jag rött. Varför kan man inte tänka två steg längre? Hur kan man ha en sådan snäv människosyn?

Ja, det var lite av vad som upprör mig. Ett stort och svårt ämne, det finns så mycket att uppröras över i världen.

Har ni några hjärtefrågor som upprör er?

 • Allra mest blir jag upprörd när jag hör talas om barn som far illa eller kvinnor som misshandlas. Det är väl mina “hjärtefrågor”. men sedan finns det tusen andra saker jag upprörs över.

  capturethismoment

  December 22, 2010

 • Va roligt att du skrev att du upprörs av generaliseringar, när min kille pluggade psykologi på sthlm uni var det så mkt generaliseringar under föreläsningarna att han under ett tillfälle tog upp en diskussion med föreläsare och det slutade med att han lämnade salen! En annan tjej som jag pratade med angående detta hade samma uppfattning.

  Upplever du att det är mycket generaliseringar på dina föreläsningar?

  fine

  December 22, 2010

 • Jag upprörs av samma saker. Att gruppera och skilja människor åt av noll anledning. Att man inte ser större än att allt har en orsak till beteendet oavsett negativt eller positivt beteende. Tack för er julkalender, den har varit mycket fin!

  God jul och ha en familjefin och fröjdefull jul!

  frida

  December 23, 2010

 • Åhh, jag blir upprörd bara av att läsa inlägget. Och av den anledningen att allt det där upprörs. Djur särskilt ligger mig så varmt om hjärtat och det har varit så exakt hela livet.
  Alla rättvise- och jämlikhetsfrågor blir jag upprörd över. Eller åtminstone blir jag upprörd över åsikter som tycker annat än att det ska vara jämlikt, för att för mig är det oförståeligt hur man inte kan tycka att alla ska ha det lika bra (som jag läste en som är aktiv moderat som inte alls vill ha en rödgrön regering eftersom hon inte tycker att hon ska behöva ha det lika dåligt som alla “fattiga” och andra som har det sämre ställt, eftersom hon har kämpat sig upp till toppen, men om alla hade haft det lika bra hade man inte behövt tänka så ju!).

  Och frågan om att det är fler invandrare än svenskar i fängelse finns det inget svar på. Jag har undersökt saken själv efter att ha blivit så upprörd. Jag gick in på brå’s hemsida (brottsförebyggande rådet – bra.se) och dom skriver att det inte finns någon statistik. För det jag själv har försökt föra diskussion om är – vad räknas som invandrare?
  Räknas min pappa som invandrare som är född i Finland?
  Räknas min bror som invandrare som har svart hår men är född i Sverige (vi är halvsyskon och han har en pappa från Algeriet)? Om folk skulle se han skulle dom nog utgå ifrån att han är invandrare.
  Räknas en adopterad som invandrare?
  Räknas någon från USA (som ser “svensk” ut) som invandrare?
  Eller är det bara muslimer och mörkhyade som räknas?
  Gaah, det är så intressant och samtidigt så irriterande för att det inte finns något logiskt svar från dom som påstår det där!

  Haha oj. Nu blev det lite diskussion här med mig själv…
  Jag tycker att det är positivt att bli upprörd. Då vet man var man står och då brinner man för något starkt. Och det är väl då dom mest intressanta diskussioner uppstår :)

  Pärlan

  December 31, 2010

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment