Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Vegetariskt käk på väg.

Jag ska experimentera med kosten lite de närmaste två veckorna i uppdrag utav PT-Magnus. Jag ska testa att bli vegetarian, men jag får äta fisk och skaldjur så det borde inte bli några större svårigheter, även om jag är en typisk “köttätare”. Däremot ska det bli roligt. Svårare hade det däremot varit om jag skulle ätit hel-vegetariskt, för jag är inte så bra på att laga vegetarisk kost. Jag kan inte så många recept helt enkelt. Men jag vill gärna bli bättre!

Ni, mina läsare, brukar ju sitta inne på en massa kunskap, kanske har ni några tips och recept att dela med er utav när det kommer till hel-vegetarisk kost? Bring it! :)

  • Spännande! Det finns ju så mycket gott i den vegetariska kosten (jag är inte själv vegetarian, men provar gärna)
    En av mina favoriter är en vegetarisk lasagne med Spenat, ruccola och valnötter – mumma.
    Stek lök (2st), grovhackade valnötter och champinjoner (efter smak och tycke) och rör på slutet ned ruccola och spenat (ca 800g totalt, det måste vara mycket eftersom det ska räcka till en hel lasagne, tänk motsvarande mängd köttfärs i en lasagne)
    Varva “grönröran”, bechamelsås (eller keldas färdiga ostsås) och lasagneplattor och avsluta med smakrik ost på toppen, in i ung och njuuut :)
    Ett annat bra är en härlig god sommarsallad.
    Blanda bulgur, halloumiost, hackad gurka, russin, torkade tranbär, gojibär, hackad paprika, kidneybönor/andra goda bönor och eventuellt andra godsaker man gillar. Servera med en sås gjord på creme fraiche, mango chutney och curry. Gott som tusan!

    Om du får äta fisk och skaldjur så är ju Bouillabaisse fantastiskt.

    Långt blev det, lycka till med den vegetariska kosten, det känns nog enklare nu på sommaren när det finns så mycket härliga grönsaker att få tag på.

    Kejrin

    July 12, 2011

  • Är inte heller vegetarian men två rätter som serveras återkommande är bl.a.:

    Sallad m falafel o quinoa, till det körsbärstomater, oliver, smulad feta o ruccola. Enkelt o bra picknickmat.

    Nästa är pasta m broccoliröra.
    Värm En burk crème fraîche i kastrull pressa ner 1-2 vitlöksklyftor, krydda med massa herbamare.
    Förväll drygt en halv påse fryst broccoli (eller färsk) kör sen broccolin i mixer. Häll ner i kastrullen, värm upp krydda med mer herbamare efter smak. Servera m pasta.

    Rätten ser inte så kul ut men smakar fint!

    Lycka till!
    Koka upp drygt en halv påse broccoli fryst (eller färsk) mixa detta sen.

    Cici

    July 12, 2011

  • Min favoritsommarrätt: kokt blomkolshuvud med vit sas över där det finns iblandad korv/skinka (kanske du far ta kalkonkorv nu). Hur gott som helst!

    pilla

    July 12, 2011

  • Försöker äta vegetariskt ett par dagar i veckan och några recept har nog hamnat på bloggen, kollar du på fliken recept finns tex:
    - Fylda pitabröd med sallad, soltorkad tomat, oliver och röra på fetaost, keso och böner/linser. Stor variations möjlighet.
    - Polentasnittar med marinerade svarta bönor, rostade mandlar och grönsallad.
    -Champinjon- och purjolöksgratäng med vitkål/morot-sallad med senapsdressing.
    -Vegetarisk pastasås med sojaböner, grönsaker och soltorkad tomat.
    Och nu på sommaren funkar det ju också perfekt med sallader med tex bönor, linser, keso, ägg, fetaost etc.

    Ulrika

    July 12, 2011

  • Min bästa är en röd linssoppa som även går att äta som gryta för den blir ganska tjock i konsistensen (då brukar jag ha couscous till och stö över tomathack och fetaost) . Jag hittade receptet i “Vegetariska kokboken” som jag gillar. Här kommer länk till receptet: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28252&a=371176&from=tipsa

    Annars är ju halloumi smidigt och gott. Jag brukar göra denna avokadoröra som jag tycker är ett riktigt bra tillbehör och gott till allt: Mosa en mogen avokado, tillsätt hackad rödlök och hackad tomat. Rör ner en klick creme fraiche. Salt och peppar!

    Kanske man får lite inspiration nu och vidga sina matvyer, skulle onekligen behöva testa lite nya rätter!

    Anna-Karin

    July 12, 2011

  • Oh, spännande!

    Jag brukade äta ganska mycket vegetariskt förr, har blivit sämre på det nu. Min favorit var fullkornsspaghetti med “sås” gjord på squash, champinjoner, tomat, paprika och minimajs. Stek, krydda efter behag ( jag gillar örtsalt och citronpeppar ), släng i en burk creme fraiche och en tärning grönsaksbuljong.

    Just nu jobbar jag mycket halloumi. Jag brukar bara ha avocado och körsbärstomater till, lätt som en plätt, och riktigt smarrigt.

    Lycka till Ella :D !

    soffan

    July 12, 2011

  • Syrran har en matblogg, för veganer visserligen, men jag tror att det går att modifiera det mesta om man vill ha med mejeriprodukter och så. Har aldrig smakat något där, men mamma säger att det är supergott! det kanske finns något recept där som du kan använda. http://www.bloglovin.com/m/2428476/193147716/fb/0/aHR0cCUzQSUyRiUyRnZlZ29tZW55bi5ibG9nc3BvdC5jb20lMkYyMDExJTJGMDMlMkZzbmFiYi10b21hdHNvcHBhLmh0bWw=

    Beckis

    July 12, 2011

  • Här finns veganrätter, om man orkar bläddra: http://veganyumyum.com/

    gordon

    July 12, 2011

  • åh, den där vegetariska lasagnen lät god.

    Träningsglädje

    July 12, 2011

  • Skala potatis, morötter, palsternacka. Och dela på längden i två-tre bitar. Lägg på plåt och strö rosmarin (färsk eller finns torkad) och lite olivolja på. Kör i ugnen på 180-200 tills de är mjuka. Supergott till stekt lax eller vad som helst! Brukar göra en röra till som är god: köp kikärter på tetra, slå av spadet. Häll i bunke med 1 dl olivolja och 2-3 pressade vitlöksklyftor över. Ev lite persilja (inte den taggiga- den slätbladiga) och mixa med stavmixern! Mums!

    Lycka till! Du måste testa :) Vill att du ska veta att du inspirerar mig, har fått 2 barn snabbt och måste komma i bättre form och din blogg ger mig styrka! Kram Elin från Norrköping

    Elin

    July 13, 2011

  • Åh, vad spännande! Ska bli kul att höra vad du tycker om livet som (nästan) vegetarian. Lycka till!

    Josefine

    July 13, 2011

  • Vi brukar göra kikärtsbiffar med lebne och fetaost!

    Biffarna:
    2 burkar kikärtor
    3 vitlöksklyftor
    2 tsk spiskummin
    1-2 tsk sambal oelek
    3 äggulor
    4 msk citronjuice
    1 dl ströbröd
    (Vetemjöl att vända biffarna i, stek i olivolja + salt)

    1.Häll av och skölj kikärtorna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Mixa samtliga ingredienser till biffarna i en matberdeare. Krydda m 1 tsk salt.
    2. forma till 16 små biffar. vänd dem i vetemjöl
    3. steK ca 5 minuter på varje sida i rikligt med olja.
    Servera med alla tillbehören :-)

    Lebne:
    3 dl matyoughurt
    2tsk spiskummin
    1 dl grovhackad mynta
    rivet skal av en ½ citron

    Blanda ingredienserna i en skål, krydda m salt

    Till servering:
    bulgur
    rödlök i tunna skivor
    körsbärstomater
    gröna oliver
    fetaost i bitar

    Supersmaskigt!!

    Emy

    July 13, 2011

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment