Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Vad är hälsa?

Träningsbloggosfären surrar just nu. Det handlar om hälsa, om hälsobranchen, förebilder, om träningsbloggarnas påverkan huruvida man hetsas eller inspireras av dem samt eventuellt nya prioriteringar hos just bloggare, inte minst jag själv har skrivit flera inlägg om att förflytta fokus från prestation och lägga det mer på känsla och balans.

Emliscous skrev imorse ett inlägg om vad det innebär att vara hälsosam. Hon ifrågasatte om att ha balans måste innebär att man äter godis varje helg eller om man måste anses vara manisk om man låter bli.

För mig kändes svaret ganska självklart och jag skrev följande kommentar på Ems inlägg.

Jag anser nog att det för min del handlar mer om inställningen än om själva handlingen. Maniskhet är aldrig hälsosamt, oavsett om man är manisk över att vara hälsosam, eller manisk med sin träning. När dåligt samvete kommer för att man äter godis en lördag, eller hoppar över ett träningspass tex, då är man enligt mig inte hälsosam. Hälsa handlar inte om dåligt samvete eller ångest, utan om en avslappnad inställning till sig själv och de val man gör.

För vad är hälsa? Hälsa för mig, handlar om att ha ett friskt sinne i en frisk kropp. Hälsa för mig är inte nödvändigtvis den mest vältränade, den snabbaste, den starkaste, den smalaste. Jag tycker att begreppet hälsa blandas in i där det inte alltid hör hemma. Elitidrottare exempelvis, tränar inte för att må bra. De tränar för att bli bättre, bäst. De tränar för sin sport, för sin prestation, för sin karriär. Kanske är deras träning fullständigt galen, ur ett hälosperspektiv, men den fyller andra funktioner som är högre prioriterade där de befinner sig i livet just då. Ändå ser många på våra elitidrottare som föredömen för god hälsa.

Ett annat, kanske enklare exempel, är hur vi fortfarande ser smalhet som hälsosamt. Jag skulle säga att ett hälsosamt leverne ger en vikt som är så skonsam för kroppen som möjligt. Hälsa ger därav möjligtvis “smalhet”. Men den ekvationen fungerar inte åt andra hållet. Smalhet ger inte per automatik hälsa. Ändå hör jag, dagligen, människor prata om smala personer, att de är hälsosammare, just för att de är smala.

Eller titta på bodybuilders. Vältränade med mycket muskler. Men inte tusan är de hälsosamma. Oftast så pendlar de i vikt mellan bulk och deffperioder och bär omkring på tunga kroppsmassa som är slitsam för kroppen, även om det är mest muskler. Att många bodybuilders äter mycket tillskott är inte heller enbart positivt för hälsan. Men de tränar och äter i första hand för en prestation eller ett utseende, inte för hälsa.

Bild på de faktorer som påverkar våran hälsa
Olika faktorer som påverkar vår hälsa utifrån ett större perspektiv.

Hälsa är inte en kroppsstorlek. Hälsa är inte ett utseende. Hälsa är inte regler och förbud. Hälsa är inte ett visst antal träningstimmar i veckan. Hälsa är inte dåligt samvete eller ångest. Hälsa är inte enbart kropp och hälsa är inte enbart själ. Hälsa är inte en kamp.

Hälsa är ett friskt sinne i en frisk kropp. Balans känns som ett uttjatat ord. Men jag använder det ändå. Hälsa är balans. Hälsa är en avslappnad attityd till sig själv och de val man gör i livet. Hälsa är att göra val som får både kroppen och själen att må bra. Hälsa är att bita ihop och kämpa ibland, men att släppa krav och press ibland. Hälsa är att vakna och känna att både kropp och själ är redo för en ny dag.

http://1.bp.blogspot.com/_GK873xFlGgU/S84vOKWw4kI/AAAAAAAABJI/RxCM11Dptjk/s1600/LOVEU.jpg

Så tycker jag.

Vad är hälsa för dig?

bloglovin

 • Du är så klok Ella!

  Millis

  November 29, 2010

 • detta är kanske det bästa du någonsin skrivit!

  Träningsglädje

  November 29, 2010

 • Bra skrivet! Precis vad jag behövde läsa just nu. Jag börjar äntligen släppa viktpressen och ha som mål att må bra. Jag tränar för att må bra och inte nödvändigtvis för att gå ner i vikt, även om det är en positiv bieffekt.

  Minendie

  November 29, 2010

 • Helt fantastiskt bra skrivet!

  capturethismoment

  November 29, 2010

 • kjempebra!! :D

 • Så himla bra! :) Så rätt!

  Viktoria

  November 29, 2010

 • Amen.

  UIrika

  November 29, 2010

 • Fantastiskt bra skrivet Ella!

  Keron

  November 29, 2010

 • Fantasktiskt bra skrivet! VILKEN INSPIRATION!!! :)

  Nina

  November 29, 2010

 • Det var de bästa jag har läst på mycket länge! Tack!

  Anna

  November 29, 2010

 • Jag kan bara stämma in i hyllningskören. Bra skrivet!

  Josefine

  November 29, 2010

 • Wow, vad bra skrivet! Kan bara hålla med dig, sitter själv fast i en ätstörning som jag kämpar emot dagligen. Hamnade i situationen för jag blev fanatisk med kosthållning och träning men från början ville jag bara ha en hälsosam livsstil. Just nu är min livsstil allt annat än hälsosam.

  Sara

  November 29, 2010

 • Åh, grymt bra inlägg! Och nu snurrar det härinne… :)

  Hannas mamma laddar

  November 29, 2010

 • Jättebra skrivet. Du är så klok!

  Lisa

  November 29, 2010

 • Hej.
  vad kul att hittat din blogg. Driver själv en viktblogg. :)
  Ska kika runt lite mer här inne. kram

  Erika - VIKTKAMPEN

  November 29, 2010

 • WORD!!

  Karin

  November 29, 2010

 • Fan va bra, den insikten önskar jag att alla skulle hitta inom sig själva oavsett vem man är och vad man har för mål med sin träning. En hälsosam livsstil med balans åt alla håll och utan vare sig ångest eller mani är så otroligt mycket viktigare än att vara smal och snygg. När man är tillfreds med sig själv hur man än ser ut är man en bra bit på vägen tycker jag! Du är otroligt inspirerande! /S.

  Farvälkommiténs ordförande

  November 29, 2010

 • […] är dagens stora fråga. Det finns ingen bättre beskrivning än den Ella ger här så jag vill att ni ska börja med att läsa […]

 • Så klokt och bra skrivet!
  Det var precis vad jag behövde läsa just nu.
  Kört helt fast i viktkampen och glömt bort att må bra.
  Behövde få reda ut vad jag egentligen vill och detta inlägget gjorde det klart för mig.

  Kram

  Hanna

  November 29, 2010

 • Vad duktig du är på att skriva:)

  crissy

  November 29, 2010

 • Ungefär sådär definierar jag också hälsa. Balans må vara uttjatat, men det är ju det som är grejen.

  Andréa

  November 29, 2010

 • […] Läste ett tänkvärt inlägg i Äta Träna Kämpa som berör ämne Hälsa […]

 • Efter att tidigare ha levt väldigt ohälsosamt väldigt länge så är hälsa för mig inte bara balans utan en inre frid. Att försöka jaga hälsa ledde mig till mer ohälsa. Jag var underviktig, deprimerad, sömnlös i dagar i sträck, överansträngd och pressad till avgrunden av mig själv. Just nu mår jag bättre, inte bra men bättre. Jag vägrar stressa över mat,träning och vad som är nyttigt och inte nyttigt. Har missat större delen av mitt liv (jag är inte ens 22) genom att fokusera för intensivt. Har jag ett mål? Jag vill inte må dåligt. Det är hälsa för mig nu. Att slippa må dåligt, hinna njuta och ändå komma framåt, långsamt..

  Micka

  November 29, 2010

 • […] Läs vidare här och var med i diskussionen du också […]

 • Word, Ella!
  Jag upplever ibland att många nog tycker att tex jag som äter godis och inte är rädd för kolhydrater inte är hälsosam. Samtidigt då jag fullständigt skiter i det då jag vet själv att jag har en bra hälsa och faktiskt mår bra. Hur någon annan sedan definierar saker är faktiskt inte så himla väsentligt. Men BALANS, det är verkligen det det handlar om, har man lite av varje i sitt liv och accepterar det faktum att livet även innehåller tråkiga saker och accepterar sig själv precis som man är (vilket inte betyder att man inte kan ha mål i livet för att utvecklas) -då har man hälsa i sitt liv! Och jag vill också tillägga att det är svårt att vara hälsosam om man inte ser sin kropp + sinne som en helhet. Genom att äta och träna “rätt” kommer man inte speciellt långt om man inte känner sig tillfreds inombords också.

  Miss Agda

  November 29, 2010

 • Åh, blir så lycklig av att läsa ditt inlägg – du har fångat det så bra! Man måste må bra i HELA kroppen! Och ordet hälsa HAR verkligen hamnat på fel ställen i media som du skriver, frisk kropp och frisk kropp – balans. Mmmmm, heja!!

  Anonymous

  November 29, 2010

 • Jättebra skrivet Ella!

  Det är verkligen någonting jag ska tänka på i framtiden.
  Jag är inte riktigt där ännu, fast jag tror att det är någonting man får arbeta på hela livet, kanske vissa mer än andra. Hitta balansen med träningen, maten, arbetet, vänner… För kan man verkligen ha balans jämt och ständigt på alla plan hela livet igenom?

  Jag är ingen som jämför mig med andra (lite) men jag är mer den som blir taggad, får jävlar anamma av andras mål och ibland galna upptåg. Däremot kan jag känna mig dålig om jag inte gör det jag har bestämt mig för att göra. Vilket måste arbetas bort. Jag är bra trots allt och gör alltid mitt bästa.

  Jag kan träna långa och många pass på en dag och människor i min omgivning tycker att det är på tok för mycket. Rent ut sagt galet. För dem är inte det hälsa.
  Men jag blir glad av att träna. Så länge det inte blir ett tvång för mig. Så länge jag vilar min kropp mellan varven. Så länge jag lyssnar på den så är det hälsa för mig.

  Man får hitta sin egen balans i livet!
  Nyckelordet är verkligen balans!

  Thea

  November 30, 2010

 • Vad hälsa är för mig varierar beroende på vilket fokus jag väljer. Just nu avgiftar jag mig från socker eftersom jag har ett skadligt förhållningssätt till just socker. Visst skulle jag vilja kunna äta som alla andra (“balanserat”), men jag fungerar inte som alla andra som kan äta socker ibland och sen vara nöjd med det. Jag tror många andra känner igen sig, men tvingar bort de tankarna och känslorna för att man “måste ju kunna unna sig godis ibland” eller “livet utan sötsaker är tråkigt” eller för att man inte vill verka extrem eller manisk. Så det finns säkert dem som tycker att det jag gör är ohälsosamt, att inte äta kolhydrater som triggar igång sötsuget hos mig. Men om de skulle vara i min kropp skulle de förstå :)

  Dessi

  November 30, 2010

 • […] här timmes promenaden var ren och skär hälsa för kropp och själ. Jag tror att ni förstår om jag visar er […]

 • Håller med föregående talare att detta var riktigt bra skrivet!

  Karin - FitnessochHälsa

  November 30, 2010

 • Så kloka ord! Ord som borde vara självklara men som alltför ofta glöms bort. Ord som jag känner att jag behöver ta till mig och fundera över. Tack!

  Pernilla

  November 30, 2010

 • Så otroligt klokt och sant!! Ibland är det lätt att fastna i att man (jag) måste träna ett visst antal dagar/timmar i veckan för att vara “hälsosam”. Och det är verkligen inget sunt och bra beteende. Tvång och träning hör INTE ihop! Jag skall tänka på dina kloka ord när jag är ute och vacklar!
  Din blogg är SÅ bra!

  Hälsa & Träning

  November 30, 2010

Leave a comment  

name

email

website

Submit comment